Преглед на Изложбите (5 общо)

История на София

Artboard 1.png

Представени са илюстрованите списания на Софийска община – списание „Сердика“ (1937 г. – 1952 г.) и списание „София“ (1953 г. – 1991 г.). В тях е изследвано историческото развитие, обществения и културния живот на град София. Публикувани са статистически сведения от демографски, стопански и благоустройствен характер.

Вестници и списания за деца

za deca_1936-1937_kn_2_0001.jpg

Представени са публикации с прикачено дигитално съдържание на над 170 заглавия от  детски периодични издания като Веселушка, Витлеем, Детски живот, Звънче и други, издавани в България до 1944 година.

Книги

Artboard 3.png

Представени са част от редките и ценни колекции на Столична библиотека, като старопечатни и първи издания на художествената литература, книги с автографи на и от библиотеките на видни личности, краеведски издания.

Изкуство

Artboard 2.png

Представени са всички видове и жанрове изкуства под формата на монографии, албуми, нотни издания и звукозаписи (Грамофонни плочи, CD и DVD) на наши и чужди автори и композитори, оригинални произведения на изобразителното изкуство (картини, графики, малки пластики), които библиотеката притежава.

Личните библиотеки на великите българи

Artboard 1.png

Личните библиотеки на бележитите българи са виртуални съкровища, отразяващи богатството и разнообразието на техния ум и интереси. В тези книжни колекции се сливат класически творби, философия и изкуства, образувайки уникални мозайки от знание. Всяка страница е свидетелство за интелектуалния път на своя собственик, предлагайки прозорец към неговия свят и мисловни хоризонти. Тези библиотеки не просто отразяват интелектуалния капитал на бележитите личности, но и служат като вдъхновение за следващите поколения, подчертавайки важността на четенето и обогатяването на духа.